Magyarország, ahol ma is alig élnek többen tízmilliónál, annyi muzsikust és oly sok kiváló zeneművet adott a világnak. Hálás vagyok, hogy ott születtem, és ott tanulhattam.

Solti György
Az Európai Kamarazenei Akadémia tehetségei II.

2023. március 26. 19.00-21.00

Solti terem

Az Európai Kamarazenei Akadémia tehetségei II. A Zeneakadémia saját szervezésű programja

Vonósnégyesek találkozása

Brahms: 2. (a-moll) vonósnégyes, op. 51/2
Webern: Öt tétel, op. 5 – 1. Heftig bewegt, 2. Sehr langsam, 3. Sehr lebhaft
MOSER STRING QUARTET: Kanon Miyashita (hegedű), Patriciai Muro (hegedű), Ariadna Bataller (brácsa), Lea Galasso (cselló)

SZÜNET

Beethoven: 7. (F-dúr) vonósnégyes, op. 59/1 („Razumovszkij”)
QUATUOR METAMORPHOSES: Mathilde Potier, Pierre Liscia-Beaurenaut (hegedű), Jean-Baptiste Souchon (brácsa), Madeleine Douçot (cselló)
Az Európai Kamarazenei Akadémia (ECMA) közel két évtizede működik kiemelkedő sikerrel. Célkitűzése, hogy termékeny talajként szolgáljon a jövő zenei világának kialakításában, azon belül is nagy hangsúlyt fektetve a kamarazenére. A művészi önállóság, a bátor kísérletezés és nyitottság ugyanúgy védjegye az ECMA tevékenységének, mint az európai kamarazene nemes hagyományainak ápolása és továbbadása. Nemzetközi programja, az ECMA PRO olyan műhelyként jött létre, amelyik lehetővé teszi a fiatal, kivételesen tehetséges együtteseknek, hogy ne csupán mesterkurzusokon tökéletesítsék tudásukat, hanem rangos fesztiválfellépéseken és showcase-jellegű hangversenyeken is bemutatkozzanak. Ehhez a programhoz a Zeneakadémia is örömmel csatlakozott. A bázeli székhelyű Moser Vonósnégyes csupán három éve alakult, de máris elnyerte a kritikusok és a közönség tetszését, felhívva ezzel magukra a koncertszervezők figyelmét is. Az együttes tagjai számos mesterkurzuson vettek részt olyan neves tanároknál, mint Nagy Péter, Steven Isserlis, Tabea Zimmermann, Patrick Jüdt és Simone Gramaglia. 2020-as megalakulásuk után egy évvel már hazavihették a második díjat az Orpheus Svájci Kamarazenei Versenyről, tavaly pedig megnyerték az andorrai Gran Premi Musical Lauredià versenyt. A párizsi Quatuor Metamorphoses sűrű koncertnaptára széles repertoárról tanúskodik. Részt vettek Alfred Brendel, Johannes Meissl, Hatto Beyerle és Patrick Jüdt mesterkurzusain, valamint tanultak többek közt a Quatuor Modigliani és a Quatuor Ébène tagjaitól. 2020 óta a ProQuartet Akadémia rezidens művészei. Versenygyőzelmeik közül kiemelkedik a FNAPEC Európai Verseny „ProQuartet”-díja, a Párizsi Filharmónia, a Ravel Akadémia, valamint a Ferme de Villefavard és az Abbaye de Royaumont Alapítványok díjai, amelyek koncertlehetőségeken túl felvételek készítését is lehetővé tették számukra.

Rendező:

Zeneakadémia Koncertközpont

Jegyár:

Díjtalan belépő igényelhető a Zeneakadémia honlapján és a jegypénztárában, legkorábban a koncert előtt egy hónappal.